Gemeente Westerlo en actievoerders gaan in beroep tegen milieuvergunning voor slachthuis Oevel. In een reactie op het aantekenen van beroep bij de Raad van State tegen het slachthuis in Oevel van de gemeente Westerlo en de actievoerders, hekelt werkgeversorganisatie Voka – KvK Kempen de 'economische wurggreep voor de regio' en noemt ze het beroep 'hallucinant en onbegrijpelijk'.
Daarbij wijst de organisatie op de 'verpletterende verantwoordelijkheid van de actievoerders en de gemeente Westerlo'. 'Ze zouden beter eens denken aan de vele herstructureringen en falingen waarmee we ook dit jaar weer geconfronteerd worden in de Kempen.
Onze regio heeft investeringen nodig! Ongelofelijk dat ze het een bedrijf, dat miljoenen wil investeren in een nieuwe vestiging en voor minstens 100 inwoners werk biedt, zo moeilijk maken,' zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka – KvK Kempen.
'Pure waanzin'
'Het beroep schiet haar doel totaal voorbij', vervolgt Hendrickx. 'In juli verleende de minister de milieuvergunning en in september de deputatie de bouwvergunning. Ik vraag me werkelijk af wat een beslissing van de Vlaamse overheid nog waard is, als iedereen bij de Raad van State beroep kan aantekenen.
Het slachthuis wordt gebouwd op een industrieterrein waar nog drie Seveso-bedrijven gevestigd zijn. Bovendien staat in Kalmthout een analoog slachthuis zonder ooit maar één klacht ontvangen te hebben van de omwonenden betreffende welke hinder dan ook.
De economie van onze regio gijzelen via een procedure bij de Raad van State is pure waanzin.
Zeker in deze bikkelharde economische tijden, waarin gevochten moet worden voor iedere job. Dit is nogmaals een bevestiging dat er dringend nood is aan de hervorming van de procedure van de Raad van State.'
'Goede wil'
'Ik ben er zeker van dat het bedrijf meer dan haar goede wil en geduld heeft getoond', zegt Hendrickx. 'Er is een open oproep geweest naar de actievoerders om samen te zitten. Vanuit Voka - KvK Kempen zijn verschillende mails gestuurd naar de actievoerders om een meeting vast te leggen, helaas zonder antwoord.
De gemeenteraad en de actievoerders zijn uitgenodigd om de vestiging in Kalmthout te bezoeken. Het is een zeer moeilijke periode voor de Kempense economie. Actie voeren tegen werkgelegenheid en welvaart in de regio is dan een duidelijk voorbeeld van schieten in de eigen voet.'